Gratis
proefles

Klik hier

Bel ons

Geschiedenis boksen

Boksen sinds 3000 voor Christus…
In Nieuw-Guinea zijn de eerste tekenen van het bestaan van het boksen gevonden, zij dateren van rond het jaar 3000 voor Christus.

Omstreeks 1000 jaar voor Christus werd het vuistvechten ook beoefend door de Grieken. Bij een gevecht werden de vuisten en de onderarmen met riemen van ossenhuid omwikkeld, waarbij de vingers vrij werden gelaten. Deze riemen waren voorzien van loden punten. Het is begrijpelijk dat men elkaar hiermee danig verwondde.

In het jaar 688 voor Christus werd op de 23e Olympiade voor het eerst werkelijk gebokst.

In het Romeinse tijdperk 264 – 216 voor Christus groeide het boksen uit tot een nationale sport. In een later stadium werd het boksen meer verheven tot een arenakunst voor gladiatoren.

In de Middeleeuwen 900 – 1700 stond het gehele leven in het teken van de godsdienst. Er bestond weinig belangstelling voor sport daardoor verdween de bokssport naar de achtergrond. Behalve in Engeland waar de boerenbevolking uit puur lijfsbehoud de kunst in het boksen bijhield.

Boksen in Engeland…
Rond het begin van de 18de eeuw had de Britse boerenbevolking zo’n plezier in het boksen gekregen dat de schermleraren uit de grote steden ook belangstelling voor dit “ongewapend vechten” begonnen te vertonen. Deze schermleraren vertoonden namelijk hun kunsten tijdens de kermissen. Naast het schermen gingen zij ook het ongewapend gevecht vertonen. James Figg was een van de leidende schermleraren uit Londen. Hij kan gezien worden als een baanbreker voor de bokssport.

In 1719 werd de ring ingevoerd. Dit hoofdzakelijk om het spektakel te vergroten, men kon immers niet onbeperkt van elkaar weglopen. Bijna alles was geoorloofd. Het was een combinatie van vuistvechten en worstelen. In deze periode groeide de bokssport uit tot de nationale sport in Engeland.

In 1740 werd Jack Broughton kampioen. Hij was de man die het boksen op een hoger plan bracht. Hij voerde o.a. in 1743 het gebruik van handschoenen in. Tevens maakte hij in datzelfde jaar de eerste schriftelijke reglementen.

Broughton was de man die vele technische veranderingen invoerde, o.a. het beenwerk, de stijl van stoten, het achteruitgaan i.p.v. het steeds maar doorlopen. Ook hij bracht het denkbeeld in de bokswereld, dat men in eerste instantie moest trachten ongeschonden te blijven en daarna de ander te treffen

In 1868 werden de Queensberry regels opgesteld die heden ten dage nog steeds de grondslag vormen voor alle reglementen. Hierbij was het dragen van handschoenen verplicht, werden de boksers ingedeeld naar hun lichaamsgewicht, was het worstelen verboden, werd de partij vastgelegd over een aantal ronden (soms wel 50) van een bepaalde duur en kon nu ook een overwinning worden behaald door het verzamelen van het hoogste aantal punten. Daarvoor duurde een partij net zo lang tot één van beide werd verslagen of opgaf.

Boksen in Nederland…
In 1896 kwam de 25 jarige Henry J.J.Placke terug in Amsterdam. Al snel verspreidde zich het nieuws dat deze reus met een lengte van 1.97 meter en een gewicht van 125 kilo “the noble art of selfdefence” had beoefend in Engeland. Hij begon met lesgeven aan studentenclubs in Amsterdam en na verloop van tijd ook in Delft, Leiden en Utrecht. Henry Placke kan gezien worden als een van de grondleggers van het boksen in Nederland.

In 1898 ter gelegenheid van de troonsbestijging van de koningin werden in Den Haag de 1e officiële boksdemonstraties gegeven.

In 1908 werd boksen officieel een Olympische Sport. De regels werden strenger, er kwamen ronde tijden, gewichtsklassen aandacht voor techniek en verdedigen.

In 1911 werd de Nederlandse Boksbond (NBB) opgericht. Er traden onmiddellijk honderden leden toe.

In 1913 werden de 1e officiële Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd door de NBB in Den Haag.

Succesvolle Nederlanders…
Mede door professionalisering, goede opleidingen en een intensieve begeleiding van trainers en boksers door de NBB en het NOC*NSF, werd al veel bereikt. Als één der kleinste bokslanden ter wereld boekte Nederland aansprekende successen op internationale toernooien, EK's, WK's en Olympische Spelen.

Bekende Nederlanders uit de boksgeschiedenis zijn; Bep van Klaveren, Rudy Koopmans, Pedro van Raamsdonk, Eddy Smulders, Arnold Vanderlyde, Regilio Tuur, Ohran Delibas, Don Diego Poeder en Lucia Rijker.